expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Víte kdy je ten správný čas přezout zimní pneumatiky na letní?


Venku se nám začíná pomalu oteplovat a pro nás motoristy to znamená, že přichází čas správně připravit náš vůz na sezónu jaro/léto. Přezouvání pneumatik ze zimních na letní patří k nejdůležitějším úkonům, které je třeba při těchto přípravách provést. Slovenské zákony však nepřikazují řidičům přezutí pneumatik. I to je důvod, proč většina z nich řeší dilema, kdy je ten správný čas na přezutí. A vůbec potřebné přezutí na letní pneumatiky? Odpovědi na všechny otázky naleznete níže.



Co říká česká legislativa?

Ne, slovenská legislativa nepřikazuje povinné přezouvání zimních pneumatik na letní. Legislativa ukládá povinnost používat zimní pneumatiky v období od 15. listopadu do 31. března v případě, že je na silnicích souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. V případě, že v zimním období nemáte přezuté na zimní pneumatiky, hrozí pokuta až do výše 60 eur.

Kdy přezout na letní pneumatiky? Doporučujeme se řídit pravidlem, aby bylo v kalendáři po 31. březnu a podmínkou je, aby průměrná teplota vzduchu byla dlouhodobě nad 7 stupni. Zbytečně však s přezouváním nespěchejte. Duben dokáže být bláznivý měsíc, kdy je v jeden den 23 stupňů a druhý den ráno může mrznout. K přezutí je třeba přistoupit, když se teplota spolehlivě pohybuje nad 7 stupni více než týden. Je to důležité, neboť při této teplotě ztrácejí zimní pneumatiky své jízdní vlastnosti.

Rozdíly mezi zimními a letními pneumatikami

Pro začátek si pojďme vysvětlit rozdíly ve funkčnosti mezi jednotlivými typy pneumatik.

Zimní pneumatiky jsou uzpůsobeny pro jízdu na sněhu, ledu a v chladném počasí. Mají speciální dezén, jsou měkčí (aby měli lepší kontakt s povrchem vozovky) a pružnější. V zimě umožňují držet dobrou trakci a stabilitu na chladném či kluzkém povrchu.

Letní pneumatiky jsou vyráběny z tvrdších směsí pryže a mají jiný vzor dezénu. Tvrdá směs pryže při vyšších teplotách měkne a adaptuje se na suché či mokré vozovce. Mají také méně lamel než zimní pneumatiky, aby minimalizovaly efekt aquaplaningu.

Kromě základních typů pneumatik existují i ​​celoroční pneumatiky, které kombinují vlastnosti letních a zimních pneumatik. Jsou hybridním řešením s výhodami obou typů. Jejich výhodou je, že nepotřebujete mít dvě různé sady pneumatik, neboť stejně jako zvládnou suchý letní asfalt zvládají i sněhové povrchy. Jsou praktické a pohodlné, protože celoročně neřešíte žádné přezouvání. Jejich nevýhodou je to, že nedokážou zvládat extrémní projevy počasí, tak aby si zachovaly své vlastnosti. Je totiž náročné vytvořit pneumatiku, která rovněž zvládá 30 stupňové vedra a -20 stupňové mrazy.

Proč je důležité přezouvat?

Statistiky ukazují, že až 11% řidičů po zimní sezóně vůbec nepřezouvá na letní pneumatiky. Jezdí celoročně na zimních pláštích, které vůbec nejsou vhodné v letním období. Nedoporučujeme to, protože je rychleji opotřebujete a zároveň taková jízda může být životu nebezpečná.

Zimní pneumatiky při teplotě od 7 stupňů a více ztrácejí své jízdní vlastnosti a hůře se s nimi manévruje. V létě mohou prodloužit brzdnou dráhu až o 20% a kvůli vyššímu dezénu a přehřívání směsi jsou i hlučnější. Používání zimních pneumatik v letu způsobuje její rychlejší opotřebování vlivem vyšších teplot. Kvůli měkčí směsi a vyššímu valivému odporu se zvyšuje i celková spotřeba auta. Celoroční ježdění na zimních pneumatikách je tedy v konečném důsledku i neekonomické.

Dejte nám vědět jestli jste zastánci celoročních pneumatik nebo absolvujete pravidelně přezouvání na zimní/letní pneumatiky. Budeme rádi když se nám pochlubíte is tím, zda si auto přezouváte sami nebo to necháváte na servis.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 11.09.2024

100%
Pohodový nákup...
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
  • + Komunikace, rychlost, vstřícnost
  • - Nic
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

90%
vše ok
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku