expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Voda v palivové nádrži a jak se jí zbavit


Setkali jste se už někdy s tím, že vám za silných dešťů začala do palivové nádrže prosakovat voda. Pokud ano, tak víte, že to není nic příjemného. Moderní automobily mají dobré těsnění proti vodě. Přesto je pravděpodobné, že do palivové nádrže vašeho vozidla vnikne voda. Co se stane a co je třeba dělat?



Voda a palivo (benzin nebo nafta) mají různou hustotu a navzájem se nemíchají. Součásti motoru jsou navrženy tak, aby fungovaly se specifickým typem paliva. Palivo se nepoužívá pouze ke spalování, ale slouží také jako mazivo a chladivo v komponentech, jako jsou vstřikovače a palivové čerpadlo.

Protože se voda a palivo navzájem nemíchají a protože voda je hustší než palivo, spočívá voda na dně palivové nádrže. Dlouhodobý výskyt vody tam způsobí rez. Rezavění se zrychlí, jsou-li v palivové nádrži rýhy a ostré hrany. Rez se může rozšířit i na další části palivového potrubí.

Porucha vstřikovačů

Dnešní benzinové motory používají k dodávání paliva do spalovací komory spíše vstřikovače než karburátor. Velikost pórů těchto vstřikovačů je navržena tak, aby za každých podmínek stříkaly správné množství paliva. Účinnost vstřikovače závisí také na hustotě paliva. Voda, která je silnější než benzin, se nedá rozprašovat tak snadno jako palivo a vytvoří napětí v injektoru . To by mohlo vést k poruše injektoru. I když v naftových motorech mohou palivové filtry do jisté míry odstraňovat cizí prvky, velké množství vody by způsobilo vážné problémy. Důvodem je to, že vstřikovače nafty pracují při vyšších tlacích vstřiku.

Porucha palivového čerpadla

Motor, který běží na přečerpávání paliva z nádrže do motoru, je ochlazený a mazaný samotným palivem. Přítomnost cizích prvků bude bránit této operaci. Pokud v těle čerpadla zůstane voda dlouho, začne se také tvorba rzi.

Protože voda je hustší než palivo, zůstává na dně nádrže . Palivový systém je zkonstruován tak, aby se palivo nasávalo ze spodní části nádrže. To způsobí, že se vyšší podíl vody dostane do palivového systému a nakonec do motoru. Jak již bylo výše řečeno, může to mít vliv na vstřikovače a palivové potrubí.

Problémy s mazáním

Pokud má motor vadné těsnění, může do olejové vany unikat voda (po načerpání do motoru). Pokud je množství vody vysoké, postupně se smíchá s motorovým olejem, což vážně ovlivní mazací vlastnosti motoru.

Příznaky

Pokud jste zpozorovali některý z následujících jevů, je pravděpodobné, že do palivové nádrže se vám dostala voda:

  • Pokles výkonu
  • Neočekávané zastavení motoru
  • Vibrace během zrychlení
  • Nenastartování motoru
  • Pára vycházející z výfukového potrubí

Řešení

Výměna palivového filtru

Palivový filtr do jisté míry zabraňuje vniknutí vody do motoru. Jakmile se však obsah vody zasekne uvnitř těla filtru, účinnost filtrace klesá. Z tohoto důvodu je třeba vyměnit palivový filtr.

Přidání aditiv do paliva

Přidání přísad na bázi metanolu umožní zředění paliva vodou. To však funguje, pouze pokud je voda ve srovnání s palivem přítomna ve velmi menším množství. Na trhu naleznete spoustu kvalitních aditiv do paliva, které vám problém pomohou odstranit. Širokou nabídku aditiv naleznete na našem e-shopu www.filtreaoleje.sk

Odborná pomoc

Pokud jste nestihli zasáhnout včas a do palivové nádrže se dostalo větší množství vody, je třeba zajít do servisu a vyhledat odbornou pomoc dříve, než si zničíte více částí palivového systému, či dokonce motoru.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
Můj druhý nákup a opět spokojenost, můžu jen doporučit :o).
  • + Příznivé ceny a rychlé odeslání.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
Vše OK
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

90%
vše ok
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku