expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Výměna autobaterie? S tímto návodem to zvládnete sami


Autobaterie mají životnost přibližně 4-6 let. Pokud zpozorujete, že na vašem autě slaběji svítí světla nebo máte problém nastartovat napoprvé, a nabití autobaterie vám nepomáhá, je pravděpodobně ten správný čas na výměnu staré za novou. V případě nového auta výměnu autobaterie ve vlastní režii nedoporučujeme (může dojít k poškození). Je třeba zajít do servisu, protože autobaterie v nových autech potřebují diagnostiku. U starších modelů to však až takový problém není a výměnu zvládnete sami, například iv garáži. Ať se líbí zde je návod jak si ji můžete vyměnit svépomocí!



Vyjmutí staré autobaterie

1.     Dříve než se pustíte do výměny autobaterie je třeba najít správné místo. Odstavte auto na rovném povrchu a na bezpečném místě (ne na okraji silnice). Jako bezpečné místo je vhodná např. garáž. Následně zatáhněte parkovací brzdu, vypněte motor a vytáhněte klíče ze zapalování. Přesvědčte se, že do baterie neproudí elektrický proud.

2.     Před výměnou si nezapomeňte nasadit bezpečnostní prvky (ochranné brýle a pracovní rukavice). Autobaterie obsahují elektrolyt kyseliny sírové, který je silně leptavý a může vám popálit pokožku. Zároveň doporučujeme odstranit veškeré kovové šperky či hodinky, abyste se chránili před úrazem elektrickým proudem.

3.    Když jste připraveni je načase odjistit kapotu a podepřít ji tyčí. Autobaterie se většinou nachází buď v blízkosti čelního skla nebo předního nárazníku po obou stranách (u některých automobilů i v kufru). K ní jsou připojeny dva kabely.

4.     Klíčem nejprve odpojte černý záporný kabel (označený znaménkem -). K odpojení budete potřebovat v závislosti na vozidle 7, 8, 10 nebo 13 mm klíč . Dejte pozor, abyste nejprve odpojili právě záporný kabel, protože když začnete kladným můžete auto zkratovat. Zároveň se ujistěte, že se odpojený kabel nedotýká kovového povrchu.

5.     Následuje kladný kabel, který je většinou červené barvy (označen znaménkem +). Proces je stejný jako v případě záporného kabelu.

6.     V dalším kroku je třeba povolit držák autobaterie. Při jejím vyjímání dávejte pozor, aby se odpojené kabely nedotýkaly pólů. Autobaterii neotáčejte a ani ji nenaklánějte, kvůli elektrolytu. Ideální je ji poté odložit na betonový povrch

Instalace nové autobaterie

1.     Před montáží nové autobaterie nejprve očistěte prostor pro uložení autobaterie. Zkontrolujte svorky, zda se nich nenachází nějaký povlak nebo špína. V případě, že ano očistěte svorky pomocí ocelového kartáče nebo smirkového hadříku .

2.     Určitě je důležité koupit správnou novou autobaterii. Není na škodu si starou autobaterii vyfotit nebo si z ní zaznamenat všechny důležité informace. Specialista z těchto informací určitě vyčítá, která je ta správná pro vás. Pokud si vybíráte mezi dvěma bateriemi s různou kapacitou, vyberte si baterii s větší kapacitou. Všímejte si také startovacího proudu - čím je vyšší, tím bude baterie spolehlivější při nižších teplotách.

1.    Novou autobaterii vložte do přihrádky na baterii a zajistěte ji k držáku. Na póly naneste vazelínu, která zabrání korozi. Ujistěte se, že je nová baterie orientována správně.

2.     Při napájení kabelů jdeme opačně. Nejprve je třeba zapojit kladný červený kabel (znaménko +). Svorky utáhněte klíčem.

3.     Poté napojte záporný černý kabel (znaménko -). Také svorky utáhněte klíčem. Dávejte si pozor na to, abyste baterii nezapojili opačně. Mohlo by dojít k poškození elektroniky auta.

4.     Přišroubujte všechny držáky, které zajišťují stabilitu autobaterie při jízdě.

Po výměně zkontrolujte prostor pod kapotou, zda jste vybrali všechny nástroje. Pokud ano kapotu můžete zavřít a auto nastartovat. Pokud byl problém v autobaterii a výměna proběhla úspěšně, auto nastartuje hned.

Co se starou autobaterií?

Autobaterie obsahují jedovaté látky, a proto je nemůžete vyhodit jen tak ke kontejnerům. Podle zákona o odpadech musí každý distributor autobaterií nabízet i zpětný sběr. Starou autobaterii můžete odevzdat v autoservisech, v prodejnách náhradních dílů nebo na některých čerpacích stanicích. Vzít by vám ji měli bezplatně a aniž by od vás vyžadovali koupi jiného zboží. Starou baterii můžete odevzdat i ve sběrně surovin.

A vy jste už někdy měnili na vašem autě autobaterii nebo jste s problémem raději navštívili servis? Dejte nám o tom vědět v komentářích na našich sociálních sítích.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 24.08.2024

100%
  • + Vše OK
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Rychlost vyřízení, přijatelná cena
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
  • + Velká nabídka
  • + Přehledný eshop
  • + Rychlost dodání
  • + Příznivé ceny
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku