expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Výměna brzdové kapaliny? S tímto návodem to zvládnete i sami!


Zima je už téměř za námi a venku to už dříve připomíná jaro. Během zimy dostávají naše auta pořádně zabrat různými vlivy počasí. Jaro je ideálním obdobím pro údržbu našich vozů. Brzdový systém patří k součástem, které byste při jarní údržbě neměli zanedbat. A brzdový systém to nejsou jen brzdové kotouče a brzdové destičky. Málo kdo ví, že důležitou součástí je také brzdová kapalina, která zajišťuje bezvadné a efektivní fungování brzd. Spousta řidičů však neví, že i brzdovou kapalinu je třeba pravidelně kontrolovat a vyměňovat. Jak na to? Zvládnete to i doma? S námi určitě ano!



Funkce brzdové kapaliny

Jednoduše řečeno auto dokáže úspěšně zabrzdit díky brzdové kapalině . Je důležitá pro dobré mazání celé soustavy, zajišťuje správnou brzdnou dráhu a chrání před jakýmkoli nebezpečím. Vyvíjí se přes ni tlak na brzdový pedál, který dále cestuje přes třmeny a přenáší se na brzdové destičky a poté na brzdové kotouče. Následně dochází k zastavení otáčení kol. Stručně řečeno brzdová kapalina pomáhá hýbat díly v hydraulickém (brzdovém) systému vozidla. Brzdová kapalina mimo jiné obsahuje inhibitory koroze, které zabraňují rezivění jakýchkoli kovových komponentů v systému.

Jak často a proč měnit brzdovou kapalinu?

Brzdová kapalina nemá neomezenou životnost. Její výměna je nutná v pravidelných intervalech, které převážně určuje výrobce. V případě, že není určen žádný interval, je třeba ji vyměnit jednou za dva roky nebo po ujetí 60 000 kilometrů.

Brzdová kapalina podléhá stárnutí. V případě, že se autem jezdí málo a brzdy nejsou dostatečně využívány, může se v ní hromadit voda a kapalina tak ztrácí na účinnosti. Naopak, pokud s autem jezdíte hodně, tak její neustálé zahřívání může vést k jejímu opotřebení, kdy se v ní mohou vytvářet vzduchové bubliny, dostat voda, nebo se může snížit její hladina.

Absorbování vlhkosti může vést ke korozi hydraulického systému, k možné poruše komponent ABS a ESP a dalším problémům snižujícím účinnost brzd. Někdy může dojít v brzdovém systému k netěsnosti. To se nejčastěji stává u starších vozidel v důsledku opotřebení hadic.

Kontrola brzdové kapaliny

Brzdovou kapalinu nejčastěji naleznete v průsvitném plastovém zásobníku. Její hladinu tak můžete zkontrolovat bez odstranění uzávěru. Uzávěr nedoporučujeme zbytečně otevírat, dokud kapalinu nevyměňujete nebo nedoléváte. Otevřený nebo netěsný zásobník může způsobit nasávání vlhkosti do hydraulického systému.

Výměna brzdové kapaliny

V případě potřeby výměny brzdové kapaliny máte dvě možnosti. Buď výměnu necháte na profesionální servis při běžné prohlídce vozidla (v případě, že má vaše vozidlo systém ABS a ESP určitě přenechejte výměnu výlučně na servis) nebo si ji vyměníte sami a ušetříte nějaký ten peněz. Pokud jste se rozhodli, že se do toho pustíte sami, potřebujete pomoc jiné osoby. Výměnu začneme zvednutím vozidla pomocí hydraulického zvedáku.

1.    Na začátek je třeba otevřít nádobku s brzdnou kapalinou a odčerpat z ní starou pracovní látku. Podle doporučení výrobce do nádržky dolijeme potřebné množství nové brzdové kapaliny (pozor nesmí dojít ke smíchání se starou).

2.     Výměnu brzdové kapaliny začínáme vždy brzdou, která je nejdál. Demontujeme kolo a zkontrolujeme v jakém stavu jsou odvzdušňovací šrouby (doporučujeme je důkladně vyčistit)

3.    Na odvzdušňovací šrouby nasadíme hadičku s nádržkou, ve které konec je ponořený ve staré brzdové kapalině. Zbytky brzdové kapaliny dostaneme ze systému za pomoci společníka. Je třeba, aby společník 3x zašlápl brzdový pedál a následně jej stále držel v sešlápnuté poloze. Vy za tu dobu povolíte odvzdušňovací šrouby a necháte vytéct zbytkovou starou brzdovou kapalinu.

4.     Následně je třeba, aby společník začal šlapat brzdový pedál. Tímto způsobem se do systému dostane nová brzdová kapalina. Když do nádržky začne téci nová brzdová kapalina (identifikujete podle jiné barvy) je třeba zkontrolovat stav brzdové kapaliny v nádržce, popřípadě dolít, aby nedošlo k zavzdušnění systému.

5.    Když se nová brzdová kapalina dostane do systému je třeba, aby společník zašlápl brzdový pedál a držel jej na podlaze. Vy v tuto chvíli zatáhnete odvzdušňovací šrouby.

6.     Po utažení odvzdušňovacích šroubů požádejte společníka, aby sešlápl brzdový pedál. V případě, že pedál padá k podlaze dochází k úniku kapaliny.

7.    Poslední body je třeba zopakovat u každého kola vozidla. Nezapomeňte na doplňování brzdové kapaliny do nádržky během vyšlapávání. Po úplné výměně doporučujeme zkušební jízdu zda jsou brzdy v pořádku

Chystáte se k výměně brzdové kapaliny? U nás si umíte nakoupit jen ty nejkvalitnější produkty všech druhů a za výhodné ceny!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
  • + Rychlé dodání, skvělá komunikace
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
Vše perfektní i komunikace, doporučuji.
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 23.08.2024

100%
vše OK
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku