expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Vyřeší bodový systém problematických vodičů? Policejní prezident ho chce zavést co nejdříve


Parlament Slovenské republiky přišel v červenci s novelizací zákona o silničním provozu. Změny se týkaly zejména postihů v případě telefonování nebo obsluhování telefonu během jízdy. V rámci těchto změn se rozběhla i diskuse o zavedení bodového systému, který úspěšně funguje v několika zemích Evropské unie (např. v Polsku, Německu, Itálii či v České republice). Poslední události na našich cestách a policejní akce Radar zase otevřely téma zavedení bodového systému na Slovensku. Policejní prezident se vyjádřil, že chce nasazení tohoto systému do platné legislativy co nejdříve.



Dopravně-bezpečnostní akce Radar

Po tragické události na zastávce Zochová v Praze, kdy opilý řidič usmrtil pět vysokoškoláků, se na Slovensku spustila do konce října policejní akce Radar (navazuje na předchozí akce Odpovědnost, Budík a Disciplína). Do akce se zapojili i příslušníci pořádkové a železniční policie. Akce byla zaměřena na alkohol za volantem a na překračování nejvyšší povolené rychlosti.

„Zaměřujeme se prioritně na řidiče, kteří jsou pod vlivem alkoholu během řízení, překračují nejvyšší povolenou rychlost, nebo mají nesprávný způsob jízdy. Samozřejmě budeme dokumentovat a pokutovat i ostatní přestupky,“ upozornil ředitel odboru dopravní policie Prezídia policejního sboru Tomáš Vrábel. Výsledky akce budou známy v průběhu listopadu.

Bodový systém na Slovensku

Bodový systém je v několika zemích Evropské unie samozřejmostí již několik let. Například v České republice byl zaveden již v roce 2006. Slovensko však za tímto standardem dlouhodobě zaostává.

V reportáži tvnoviny.sk zavedení bodového systému potvrdil i policejní prezident Slovenské republiky Štefan Hamran. Ten se o své představě, jak by mělo bodování vypadat vyjádřil: „Budete mít nějakých 12 bodů, příklad řeknu. Postupně je budete ztrácet jak se budete dopouštět dopravních přestupků. Pokud se dostanete na nulu, zadržíme vám řidičské oprávnění, pojedete na přezkoušení.“

Připravovaný systém by neměl řidiče jen trestat. V případě, že se řidič nedopustí v období jednoho roku žádného přestupku, body se mu přičítají. Maximum by však mělo zůstat 12 bodů, jak avizoval policejní prezident. Zajímavá diskuse se vede iv případě možných dalších benefitů, které by měly fungovat ve spojení s pojišťovnami.

K prosazení nového systému by mělo dojít v platné legislativě již během nejbližšího roku. „Bodový systém se navrhuje jako precizování dnes platného § 91 ods. 3 zákona č . 8/2009 Sb. o silničním provozu ao změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů, který již v současnosti dává orgánu Policejního sboru povinnost rozhodnout povinnosti podrobit se doškolovacímu kurzu, přezkoušení odborné způsobilosti (teorie i vedení), přezkoumání zdravotní způsobilosti a o přezkoumání psychické způsobilosti ak držiteli řidičského v posledních dvanácti měsících jako řidič motorového vozidla třikrát závažným způsobem poruší pravidla silničního provozu,“ informovala Denisa Bárdyová z Odboru komunikace a prevence prezídia policejního sboru.

Návrh zákona je vypracováván odborným útvarem Policejního sboru a v současnosti je předmětem interního posuzování. „Jsou vypracovávány příslušné doložky vlivů a následně bude předložen k vnitrorezortnímu připomínkovému řízení. Jelikož v současnosti je k dispozici ještě několik variantních řešení, teprve po interním odstranění věcných rozporů v pracovním materiálu lze prezentovat přesnější podrobnosti,“ dodala Bárdyová.

K připravenému zavedení bodového systému se také vyjádřil dopravní konzultant Maroš Palesch. Ten si myslí, že by se to vyplatilo zkusit, ale problém s alkoholem za volantem to stejně pravděpodobně nevyřeší. „Znám případ, kdy řidič pro rychlost nerespektoval tento bodový systém. Když přišel na hranice a náhodně ho zkontrolovali, zjistili, že má na 5 let zákaz řídit v Česku. Řekli mu tedy, že chce-li pokračovat do České republiky, za volant si musí sednout manželka. Nějaký preventivní účinek to asi má. Problém s alkoholem za volantem to ale nevyřeší, dokud se nezmění mentalita lidí,“ poznamenal Palesch.

Bodový systém v České republice

Jak jsme již výše poznamenali, bodový systém funguje v České republice od roku 2006. Za tu dobu se jim podařilo nasbírat hodnotná data o jeho funkčnosti. Podle nich za 10 let od jeho zavedení došlo ke snížení úmrtnosti na cestách až o 43% a ke snížení celkové nehodovosti až o 47%.

A jak funguje bodový systém v České republice? Každý nový řidič začíná s nulovým počtem trestných bodů, které se mu přidělují na základě bodovací tabulky pro jednotlivé přestupky. Například v případě řízení vozidla pod vlivem alkoholu v krvi do 0,3 promile řidič dostane finanční pokutu a zákaz řídit vozidlo až do jednoho roku, ale trestní body se mu nepřičtou.

V případě, že alkohol v krvi přesáhne hodnotu 0,3 promile, nebo je řidič pod vlivem jiné návykové látky, dochází k uložení finanční pokuty ve stejné výši jako v prvním případě, k zákazu řízení vozidla až do jednoho roku. Do bodového systému se však navíc přičte 7 trestných bodů. Tyto body zůstávají na kontě řidiče po dobu 12 měsíců, a následně v případě, že nedojde k žádnému provinění se odečítají 4 trestné body. Pro úplné smazání bodů je tak třeba jezdit 24 měsíců bez provinění

Bodový systém může pomoci ke zvýšení odpovědnosti a empatie mezi řidiči na cestách. Ukázala to už i data z jiných zemí, kde jeho zavedení bylo úspěšné. A co si myslíte vy, naši čtenáři? Budeme rádi za každý názor v komentářích na našich sociálních sítích.!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
Rychlost, komunikace.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Zboží v souladu s popisem. Rychlé dodání. Dobrá cena.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Dobrá komunikace a rychlost doručení.
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku