expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Zde je postup, jak nejlépe umýt auto v ruční autoumývárce


28.02.2024

Tento článek je určen pro všechny nadšence ručního mytí aut. Pokud hledáte podrobný návod a přesný postup, jak umýt auto v ruční autoumývárce tak, abyste dosáhli maximálního efektu, pak právě následující řádky jsou určeny pro vás. Provedeme vás celým procesem ručního mytí od přípravy potřebných materiálů až po leštění.



Proč je ruční myčka lepší než kartáče?

Při výběru mezi ruční autoumývárkou a automatizovaným systémem s kartáči je ruční mytí jasnou volbou a to jak pro nová, tak i ojetá auta.

Jedním z hlavních důvodů, proč je ruční mytí považováno za lepší možnost, je jeho schopnost důkladně čistit auto bez rizika poškrábání lakovaných povrchů, skel nebo i plastů. Právě to je nežádoucím účinkem při používání kartáče.

Ruční autoumývárka umožňuje individuální přístup k různým částem vozidla, což zajišťuje, že každé zákoutí, včetně obtížně dostupných míst, můžete pořádně vyčistit. Tento přístup vám dává možnost zvolit si specifické čistící prostředky a techniky přizpůsobené typu a materiálu povrchu, autokosmetika je opravdu rozmanitá.

Ruční mytí poskytuje příležitost k důkladné kontrole povrchu. Takto umíte odhalit drobné škrábance, odřeniny nebo jiná poškození, které by jinak mohly zůstat nepovšimnuty. Včasná detekce umožňuje rychlou a poměrně levnou opravu.

Nakonec, ruční autoumývárka je často doprovázena pocitem spokojenosti z dobře vykonané práce. Někdy není pocitově nic lepšího, než když si auto umyjete sami a vidíte výsledky své práce. Aby byly co nejlépe, v následujících řádcích si ukážeme kompletní návod od úvodního oplachu až po závěrečné navoskování a vysušení.

Začněte opláchnutím karoserie, skel, disků a podvozku

První krok je důkladné opláchnutí karoserie, skel, disků a podvozku. Díky tomu umíte efektivně odstranit z auta ty nejvíce hrubé a viditelné nečistoty. Jde o prach, bláto nebo po zimě i silniční sůl, v létě zase může na auto napadat písek.

Použitím tlakové hadice s nastavitelnou tryskou důkladně opláchněte všechny části vozidla, včetně těch hůře dostupných míst v oblasti pod koly.

Smyslem tohoto úvodního oplachu je minimalizace rizika vzniku škrábanců při mytí houbou, kartáčem nebo rukavicí. To se běžně děje při poškrábání laku malými, ale abrazivními částicemi nečistot, které by mohly být vtírány do povrchu vozidla. Totéž platí i pro oplach podvozku od agresivních látek způsobujících rez.

Pravidelným čištěním podvozku však nejen předcházíte potenciálním problémům a udržujete vozidlo v čistotě, ale má to smysl i pro prevenci vůči korozi a pro udržení dobrého technického stavu. Platí to speciálně v období po zimě.

Kromě karoserie a podvozku je třeba věnovat pozornost také kolům. Kromě důkladného umytí disků a pneumatik vodou stojí za to sáhnout i po speciálních čističích na disky. Ty aplikujte po úvodním oplachu přímo na disky, přičemž jejich složení je uzpůsobeno k dosažení efektu důsledného odmaštění a rozpuštění olejů.

Tekutý šampon, pěna i důkladné omytí teplou vodou

Po úvodním opláchnutí vozu přichází na řadu další důležitá fáze a to aplikace šamponu. Ten může mít tekutou podobu, ale také podobu speciální pěny.

Jeho využití je nezbytné pro efektivní odstranění nečistot, včetně hmyzu, které se na povrchu usadily a které obyčejná voda odstranit neumí. Aplikace tekutého šamponu zajistí, že nečistoty jsou rozpuštěny bez poškození ochranného laku. Použití pěny má také svůj smysl, její hustá struktura udrží šampon na povrchu déle.

Tento proces nejen pomůže k důkladnému čištění, ale také minimalizuje riziko poškrábání povrchu při dalším mytí. Šampony můžete nechat na karoserii chvíli působit, ale ne na přímém slunci. Po pár minutách je omyjte horkou vodou.

Teplá voda je díky svým lepším rozpouštěcím vlastnostem efektivní na odstranění čistícího prostředku a chemikálií ze šamponů a to tak, že po nich nezůstane žádný film. Zaměřte se na důkladné umytí tak, aby nikde na karoserii nezůstaly skvrny nebo zbytky od šamponu, jinak by mohly po zaschnutí změnit někde i lesklost laku.

Při mytí od šamponu nezapomeňte ani na rohy oken, vnitřní část zpětných zrcátek, různá zákoutí kolem dveří, spodní část boků i nárazníků auta, koncovky výfuků, mlhová světla vpředu a na ostatní detaily, kde by mohl šampon stéct.

Na závěr tekutý vosk, osmotická voda a vysušení ručníkem

Finální fáze mytí v ruční autoumývárce zahrnuje aplikaci tekutého vosku, osmotickou veši a následné důkladné vysušení k tomu určeným ručníkem.

Aplikace tekutého vosku je velmi důležitým krokem a to i do budoucnosti. Vosk poskytuje dodatečnou ochrannou vrstvu na povrchu, která pomáhá redukovat vodu a usazování nečistot, čímž usnadňuje budoucí čištění a udržuje vozidlo déle vizuálně čisté. Kromě toho, vosk zvyšuje lesk lakovaných povrchů, včetně těch chromových.

Po aplikaci vosku přichází na řadu osmotická voda, která je speciálním řešením pro finální opláchnutí. Jedná se o demineralizovanou vodu se schopností minimalizovat zanechání vodních skvrn, takže na karoserii nezůstanou žádné stopy vodního kamene.

Osmotická voda na povrchu nezanechává skvrny od tzn. tvrdé vody, takže efekt důkladného umytí se neznehodnotí tak, jako by bylo v případě běžného opláchnutí. Abyste efekt čistého auta znásobili ještě více, musí být ¦závěrečným krokem důkladné vysušení ručníkem. Ne však ledajakým, ale speciálním určeným na karoserii auta .

Použití měkkého a absorpčního ručníku z mikrovlákna je zároveň klíčové pro odstranění všech zbytků vody. Zároveň s tím minimalizujete riziko poškrábání od zbývajících nečistot a karoserie, skla i chrom se budou dokonale lesknout!

;
Expedujeme do 24 hodin 90% zboží
Rychlá doprava až do Vaší garáže
Pečlivě balíme aby balík došel v pořádku