expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Zima za dveřmi! Jak připravit auto na toto roční období?


Zima se pomalu blíží o čemž svědčí nižší teploty a sníh na některých místech Slovenska. Pro naše vozy přichází náročnější období, které má vliv na jejich provoz, vzhled či údržbu. Auto je třeba na zimní období patřičně připravit. Příprava by však neměla spočívat pouze v přezutí letních pneumatik na zimní či ve výměně nemrznoucí směsi do ostřikovačů. Určitě ji nedoporučujeme podcenit, protože sníh a mráz může přijít ze dne na den a způsobit nejednu vrásku na čele. Rozhodli jsme se pro vás připravit pár nejnutnějších tipů pro zimní přípravu!



Přezujte na zimní pneumatiky včas

Začneme tím nejdůležitějším, pneumatikami. Podle zákona o silničním provozu je na Slovensku povinné používat zimní pneumatiky, pokud je na vozovce souvislá sněhová vrstva, led nebo námraza. Jelikož počasí v podzimních a zimních měsících dokáže být nevyzpytatelné, základem přípravy auta na zimu je včasné přezutí z letních pneumatik na zimní. Zimní pneumatiky se doporučují, pokud se průměrná denní teplota pohybuje pod hranicí +7 °C. Netřeba také zapomínat na minimální hloubku dezénu, která je na Slovensku stanovena na min. 3 mm.

Dezén však není jediná věc, kterou je třeba na pneumatikách všímat. Podle odborníků by se zimní gumy měly měnit za nové po 4 – 5 letech (i v případě dostatečně vysokého dezénu). Důvodem je přirozená degradace, jejímž vlivem pneumatiky tvrdnou. Ztrácejí tak své přirozené vlastnosti a na sněhu či ledě už nedrží tak dobře. V případě obouváte-li na auto nové pneumatiky, je nutné je ještě zaběhnout. Optimální vlastnosti získávají přibližně po 300 km.

Nesmíme zapomínat ani na péči o zimní pneumatiky, protože přicházejí nejintenzivněji do styku s vozovkou. V zimě na ně ovlivňuje sůl, sníh, silniční špína či brzdný prach. Na místě je použít ochranu laku hliníkových kol a ochranu pneumatik. Ochrana laku hliníkových kol odpuzuje vodu a nečistoty, usnadňuje mytí a údržbu a dodá diskům špičkový vzhled. Ochrana pneumatik zase dodá pneumatikám sytě černý vzhled, zajistí UV ochranu před vyblednutím a zamezí jejich stárnutí a popraskání.

Ochrana laku

Lak vozu v zimě přichází do styku se solí, chemikáliemi a nečistotami. Musí čelit různým jevům počasí jako je sníh, déšť, mráz či vítr. Tyto agresivní vlivy prostředí mohou výrazně poškodit nechráněný lak auta. Ochrana laku všem nepříjemným rizikům zamezí a navíc dodá vysoký lesk, odpudí vodu a výrazně usnadní údržbu. Takto ochráněný lak je jednoduché umýt od soli či dalších nečistot. Jako nejvhodnější ochranu na zimu doporučujeme keramickou ochranu laku . Důvodem je vysoká odolnost vůči extrémním teplotám, chemikáliím a nečistotám.

Kontrola stěračů

K dobrému výhledu z auta přispívají stěrače . V zimě dostávají pořádně zabrat, protože jsou kvůli horším povětrnostním podmínkám častěji využívány. Je třeba zkontrolovat jejich funkčnost v dostatečném předstihu. Vodu a nečistoty by ze skel měly stírat a ne ji po něm rozmazávat. Někdy stačí gumičky stěračů pořádně otřít, ale v případě, že jsou hlučné je nutná jejich celková výměna. Nezapomínejte však také na kontrolu stěračů na zadních oknech .

Během zimního období doporučujeme využívat také tekuté stěrače , jejichž hlavní výhodou jsou jejich hydrofobní vlastnosti. V praxi to znamená, že za deště při rychlosti od cca 50 km/h nemusíte zapínat stěrače a voda sama velmi rychle odtéká ze skla. Používáním tekutých stěračů se zlepšuje výhled z auta a zároveň i bezpečnost jízdy.

Výměna a doplnění kapalin

Před zimou se ujistěte, že každá kapalina v autě je nemrznoucí. Je třeba zkontrolovat zejména kapalinu do ostřikovačů a chladící kapalinu . Zimní směs do ostřikovačů použijte kvalitní. Levné přípravky jsou velmi agresivní, neboť obsahují vysoké procento metanolu. Jejich používání dokáže narušit kvalitu stěračů, gumového obložení skel či dokonce plasty světel. Po dolití zimní směsi ostřikovače párkrát použijte, aby kapalina prošla celým systémem.

Chladicí kapalina by měla být přirozeně mrazuvzdorná. Když máte v autě chladicí kapalinu více než 2 – 3 roky, před zimou ji raději nechte vyměnit. Přirozenou degradací mohla přijít označnou část své mrazuvzdornosti. V případě, že v motoru zamrzne způsobí velké problémy.

Kontrola akumulátoru

Před zimou si určitě zkontrolujte akumulátor . Právě ten je v zimním období nadměrně namáhán. Je třeba provést kontrolu čistoty kontaktů, jejich dotažení a určitě změřte výstupní napětí voltmetrem. Novější nabíječky dokáží napětí ukázat a když akumulátor zapojíte do sítě, tak i nabít.

Naměřené napětí by mělo být nejméně 12,5 V. V případě, že naměříte méně než 12 V, je na místě akumulátor rovnou vyměnit (zradil by vás při prvním menším mrazu). Životnost akumulátoru bývá přibližně 4 roky, v případě, že máte v automobilu starší akumulátor určitě nezanedbejte jeho kontrolu. U starších aut nezapomeňte zkontrolovat zapalovací soustavu a svíčky. Není na škodu mít po ruce zároveň startovací kabely.

Kontrola světel

Během zimy se dny zkracují a tedy více kilometrů ujedeme za tmy. Kontrola světel před zimní sezónou je důležitá a trvá jen pár minut. Proveďte proto jednoduchou kontrolu všech světel, a v případě, že zaznamenáte nefunkční žárovky , rovnou je vyměňte. Zvyšujete tím bezpečnost své jízdy, při které byste měli vidět a být viděni.

Nakonec v zimě doporučujeme jezdit plynule a vyhýbat se prudkému brzdění. Nezapomínejte auta zahřívat postupně v nízkých otáčkách a nevytáčet motor hned od nastartování (platí hlavně pro majitele dieselových motorů). Po ruce by neměla chybět základní věc, kterou je v zimě škrabka na námrazu oken . Užijte si zimu a jeďte bezpečně!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Dobrá komunikace a rychlost doručení.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Dobrý obchod, rychlé doručení
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Vše ok
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku