expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Změna, která potěší všechny řidiče! Nové EVČ již od roku 2023


Motoristy kromě novinek, které mají zvýšit bezpečnost a plynulost na našich cestách čekají od ledna 2023 další změny! Můžeme se tak těšit na méně byrokracie na inspektorátech a na nové tabulky s evidenčním číslem. Nové EVČ si řidiči budou moci nechat i na celý život vozidla. Kromě toho se dočkáme i konce tradičního rozdělování a kritizování motoristů podle zkratek okresů, které jsou na aktuálních tabulkách EVČ. Novelou totiž tyto zkratky končí. Proč tyto změny a co na to analytici?



Změny měly přijít dříve

Avizované změny měly přijít v platnost již letos v březnu. Poslanci se však rozhodli tento návrh přesunout. Podle všeho důvodem měly být finance. „Tento přesun udělali potajme kolegové z ministerstva dopravy, protože neměli připravené finance a systémy. Pevně ​​však věřím a doufám, že tyto změny, které výrazně pomohou motoristům, budou platné od ledna 2023,” vysvětlil pro deník Plus Jeden den jeden z navrhovatelů Marián Viskupič.

Změny v tabulkách s EVČ

Tiskový odbor Ministerstva vnitra Slovenské republiky informoval TASR o tom, že se od nového roku zavedou celoslovenská evidenční čísla (EVČ), na kterých už nebude zkratka okresu. Evidenční čísla budou vázána na vozidlo, nikoli na jejich majitele. Stát by tak měl ušetřit náklady za nákup nových tabulek a občané za správní poplatky.

„Tyto novinky považujeme za významné, jelikož každoročně dopravní inspektoráty provedou přibližně 400 000 změn držby vozidel. V novém roce výrazně snížíme finanční náklady státu za nákup nových tabulek a ušetří i občané, vlastníci motorových vozidel na správných poplatcích,“ řekl ministr vnitra Slovenské republiky Roman Mikulec.

Tím, že EVČ bude vázáno na vozidlo, nebude potřeba vydání nových tabulek a jejich výměna. Jednoduše pokud ho jednou vozidlo dostane, může ho mít po celou dobu své životnosti. Při koupi nového vozu se vygeneruje nové EVČ, které mu zase zůstane až do vyřazení.

Na tabulkách už nebudou zkratky okresů. Skladba evidenčních čísel zůstane stejná (dvě písmena – tři číslice – dvě písmena), avšak evidenční čísla se začnou vytvářet nově od kombinace AA-001AA. "Tento způsob zároveň umožní požádat o přidělení evidenčního čísla vytvořeného na základě požadavku občana. Nejen se zkratkou příslušnosti k okresu pobytu nebo sídla, ale s jakoukoli zkratkou, např. ABCDEFG, JANICKO, AAA1B2C a podobně," nastínila mluvčí Ministerstva vnitra Slovenské republiky Zuzana Eliášová.

Novela zákona také povoluje, aby si prodávající ponechal tabulky s EVČ ze starého vozidla, které umí poté použít na nové vozidlo. Tabulky si prodávající bude moci ponechat maximálně jeden rok. „Pokud si prodávající nechce ponechat své RZV, kupující ušetří 33 eur, což je poplatek za vydání nového RZV. Pokud si prodávající své RZ ponechá, také ušetří poplatek za vydání nového RZ,” vysvětlil Marián Viskupič.

Méně času stráveného na dopravních inspektorátech

Další pozitivní novinkou, se kterou novela přichází, je zrušení dvoukrokového přepisu. Spočívá v tom, že nejprve původní vlastník vozidlo odhlásí na svém dopravním inspektorátu, a poté jej nový vlastník přihlásí na svém inspektorátu. Kompletní přepis vozidla is vydáním nových dokladů se provede na kterémkoli dopravním inspektorátu, přičemž v případě potřeby se budou doklady i tabulky zasílat kurýrem.

Co na to dopravní analytici?

Podle deníku Plus Jeden den dopravní analytici Jan Bazovský a Josef Drahovský změnu ohodnotili pozitivně. „Tabulky bez okresu jsou plusem například při dnešních problémech parkovací politiky. Omezí se tak útoky proti autům z jiných okresů,“ myslí si Josef Drahovský.

Jan Bazovský upozorňuje, že o univerzální EVČ budete muset požádat. Na druhé straně však novelu vítá. „Zjednoduší to administrativní úkony s přihlašováním vozidel. Například, pokud pocházíte z Rimavské Sobory, můžete přijet do Bratislavy do klientského centra a požádat o přihlášení vozidla ao univerzální značku. Jinou by vám stejně nedali, protože mají jen ty s označením BA, BL a BT,” vysvětluje Bazovský.

Slovensko i touto změnou dobíhá zaostávání za vyspělejšími zeměmi v Evropské unii. Výroba celoslovenských EVČ již byla spuštěna, a budou paralelně dodávány v souladu s novou legislativou. Přechodné období potrvá do vyčerpání zásob původních tabulek. I vás potěšily příchozí změny? Zanechte nám o tom komentář!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
Můj druhý nákup a opět spokojenost, můžu jen doporučit :o).
  • + Příznivé ceny a rychlé odeslání.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 23.08.2024

100%
  • + Skvělé ceny
  • + Rychlé doručení
  • + Vynikající kvalita zboží
  • + Perfektní balení
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
Rychlost, komunikace.
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku