expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Změny v autoškolách již od ledna!


Vlastnit řidičský průkaz se v současnosti považuje již za samozřejmost. Pro některé byla zkouška v autoškole jednoduchou záležitostí, někteří si to museli zopakovat několikrát. Od ledna 2023 však začne platit novelizovaný zákon o silničním provozu, který přináší velkou změnu. Od nového roku se zkoušky v autoškolách výrazně změní! Pro budoucí řidiče bude získání řidičského oprávnění náročnější a zkoušení může trvat až dva dny. Cílem změn je mimo jiné dosáhnout úrovně, která je dnes v Evropské unii standardem. Více o změnách se dozvíte v následujícím článku.



Zkoušky v autoškole do ledna

Většina z nás si procesem v autoškole už prošla. Není na škodu si jej ale zopakovat. Před závěrečnými zkouškami je třeba projít teoretickým a praktickým výcvikem v předepsaném rozsahu. Po něm uchazeč o řidičské oprávnění absolvuje klasický test, který sestává z 27 otázek (je třeba získat minimálně 50 bodů z 55), na které má přibližně 20 minut. Otázky jsou předem definovány a je snadné je nalézt na internetu nebo v odborné literatuře. Na test lze tím pádem jednoduše připravit.

Po úspěšném absolvování teoretické části následuje praktická část. Jejím cílem je prokázat teoretické znalosti přímo v praxi. Jde o jízdu autem na cvičišti, a následně o testovací jízdu na cestě za přítomnosti zkušebního komisaře, který rozhodne zda vám bude řidičské oprávnění vydáno nebo ne. V případě neúspěšnosti má uchazeč možnost opravné zkoušky. Proces od ledna 2023 čekají změny!

Konec papírových testů

Klasické papírové testy od nového roku končí. Nahradí je modernější elektronická zkouška. Slovensko je jednou z posledních zemí v Evropské unii, kde je stále možné provádět testy na získání řidičského oprávnění v autoškole papírovou formou. Nově budou otázky v online testech obtížnější, bude jich více a budou zahrnovat širší spektrum okruhů. Pro zvýšení náročnosti budou dotazy náhodně generovány z rozsáhlé databáze a vyhodnocovat je bude systém bez zásahu člověka.

Testování mimo prostor autoškoly

Papírové testy pro získání řidičského oprávnění se prováděly přímo v prostorách autoškoly. Novela zákona o silničním provozu přichází se změnou i v tomto nastavení. Nově se zkoušení provede na jednotlivých dopravních inspektorátech nebo na okresních úřadech. Praktická část zkoušky (cvičiště a jízda) následně nebude probíhat hned tentýž den po úspěšném absolvování testů. Předpokládá se čekací doba, která může v průměru trvat 7 až 10 dní.

Nový formát testů

Změnou projde i počet otázek a časový limit. Nové testy budou obsahovat 40 otázek a časový limit se zvýší na 30 minut. Větší bude také okruh otázek. K získání řidičského oprávnění budou vyžadovány hlubší znalosti. Testovány budou nejen dopravní předpisy, ale i teorie jízdy, chování při autonehodě, základní znalosti z údržby a související legislativy. Otázky bude náhodně vybírat systém z databáze, která by měla mít 1500 otázek určených Ministerstvem vnitra České republiky. Správná odpověď bude ohodnocena v závislosti na obtížnosti otázky. Pro úspěšné absolvování testu bude potřeba získat 90 bodů z maximálního počtu 100 bodů. Konečné vyhodnocení testu opět provede systém, bez zásahu konkrétního člověka.

Co je cílem změn?

Ministerstvo vnitra Slovenské republiky si slibuje od těchto změn několik cílů. V první řadě se předpokládá pozitivní vliv na bezpečnost silničního provozu, snížení počtu dopravních nehod, jakož i počtu usmrcených osob při dopravní nehodě. Kromě toho se také očekává zvýšení počtu vyzkoušených uchazečů, zefektivnění činnosti zkušebního komisaře a zvýšení úrovně vzdělávání v autoškolách.

Dalším cílem má být eliminace korupčního chování ať už při teoretické nebo praktické zkoušce. Současně nastavený systém v autoškolách to umožňuje, a lze jej jednoduše zneužít. Elektronickým zkoušením s náhodně vybranými otázkami z datatabázy dojde k výraznému zvýšení objektivnosti testování.

Koho se to bude týkat?

Novinky v autoškolách se budou týkat uchazečů o řidičské oprávnění, kteří nastoupí do kurzu po 1. lednu 2023. Uchazeči, kteří se přihlásí dříve a budou mít zkoušky až po novém roce půjdou ještě podle starých předpisů. Zároveň se má změnit i počet opravných pokusů v teoretické části. Aktuálně lze absolvovat jeden řádný termín s dvojicí přípravných opravných pokusů. Po zavedení elektronické formy testů se počet opravných pokusů zvýší o jeden.

V České republice podobný systém funguje úspěšně již několik let. Na Slovensku jsou tyto změny součástí dlouhodobého procesu digitalizace s cílem zvýšit kvalitu budoucích řidičů. A co si myslíte o těchto změnách vy? Zanechte nám svůj názor na našich sociálních sítích.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 21.08.2024

100%
Vše v pořádku, doporučuji
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Můj první nákup a jsem spokojen
  • + Rychlost dodání
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 14.09.2024

80%
  • + Cena
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku