expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Zvýšení bezpečnosti na cestách. Slovensko nakoupí stovky stacionárních radarů.


Mezi nejčastější porušení zákona na našich cestách patří překračování rychlosti, používání mobilního telefonu za volantem, jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů či nerespektování značky „STOP“. Policie České republiky se snaží s porušeními bojovat formou pravidelné kontroly, ale stále to nepostačuje. Proto došlo k rozhodnutí investovat do techniky, která nepotřebuje lidský zásah a dokáže posílat pokuty automaticky. Financována by měla být z příchozího plánu obnovy. Představujeme vám stacionární radary, které již brzy přibudou na našich cestách.



270 kusů stacionárních radarů

V průběhu minulého týdne přišel policejní prezident s vyjádřením o rozpracovaném záměru, na jehož základě by mělo být vedle cest nainstalováno přibližně 270 kusů stacionárních radarů. Ty by měly být multifunkční, jaké mají například iv sousedním Rakousku. Kromě měření rychlosti dokáží kontrolovat i přejezd na červenou či nezastavení na ,stopce,.

„Chceme jet tou cestou jako zahraničí, zavést co nejvíce stacionárních míst, která budou monitorovat provoz a budou zachycovat různé přestupky na úseku silničního provozu,“ řekl policejní prezident Štefan Hamran po jednání Rady bezpečnosti SR.

Původně byly v plánu mobilní radary, ale rozhodlo se jinak . ,Změnil jsem rozhodnutí a budou statické. Mobilní potřebují mít vždy dohled, musí tam být přítomen dopravní policista. To mi nevyhovuje. Chceme šetřit lidské síly,“ vysvětli Hamran.

Automatické pokuty

Cílem Policie je také minimalizovat osobní kontakt mezi občanem a policistou v případě ukládání pokut. Nové radary by měly v případě porušení zákona pokutu vyhodnotit automatizovaně a na základě údajů z databazy ji odešlou majiteli vozidla. „Ať to za ně dělá automatizovaný systém jako v zahraničí,“ zdůraznil Hamran.

Podobným způsobem probíhá ukládání pokut v zahraničí. S tímto typem radarů se můžete setkat na více místech v Rakousku, Maďarsku a v Česku. V zahraničí používají také tzv. úsekové radary. Ty měří čas, za který se řidiči podařilo kontrolovaný úsek projet a následně z dat vyhodnocují uložení pokuty.

Stacionární radary mají být financovány z plánu obnovy. "Potřebovali bychom jich mít přibližně 1000. Pevně ​​doufám, že přesvědčíme politiky, aby do toho investovali," podotkl policejní prezident.

Co na to ministr financí Igor Matovič

K aktuálnímu tématu se vyjádřil i ministr financí Igor Matovič. Podle jeho slov by byla vláda ochotna zafinancovat další radary, které policie potřebuje nad rámec původního záměru. Podle Matoviče by bylo ideální, kdyby lidé platili pokuty téměř v reálném čase.

„Moje představa dvouapůlroční, kterou komunikuji ministrovi vnitra nebo policejnímu prezidentovi, je, že projdete kolem stacionárního radaru a do pár vteřin vám pípne pokuta v mobilním,“ nastínil Matovič. Řidičům by chtěl dát 50procentní slevu, pokud by občan umožnil pokutu automaticky stáhnout ze svého účtu.

Významnou otázkou je také to, jak budou nové stacionární radary umístěny. Je důležité, aby byly řádně označeny a nainstalovány v úsecích, které jsou opravdu nebezpečné a nehodové. Standardem na Slovensku je to, že jsou radary schované na dlouhých, rovných a přehledných výjezdech z obcí, těsně před značkou, označující jejich konec.

Policejní prezident Hamran se také vyjádřil k alkoholu za volantem, protože i ten je významným smutným faktorem, který způsobuje dopravní nehody. Statisticky se ročně stane na Slovensku od 12 000 do 14 000 dopravních nehod. Alkohol má podíl na přibližně 12 procentech z nich. „V zahraničí, což nám potvrdili i bezpečnostní analytici, se to pohybuje na úrovni až 50 procent,“ doplnil.

Doufáme, že připravované stacionární radary přispějí k bezpečnosti na našich cestách, a že budou umístěny na těch správných místech.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 22.08.2024

100%
  • + Rychlost, flexibilita, ochota
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Za mňa som objavil úžasný obchod na moje autodiely pre moje auto. Určite budem u vás nakupovať aj znova Ak si udržíte svoju kvalitu a služby.
  • + Kontrola kompatibility s autom
review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 21.08.2024

100%
Vše v pořádku, doporučuji
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku